Słodka propozycja na sylwestrową noc – tiramisu

Tiramisu (wł. tirarse su – ocknij się, przebudź się, ale też tirami su – poderwij mnie). Deser ten podaje się bardzo silnie schłodzony i zwykle do kawy espresso. Kombinacja kawy, pożywnego twarożku i gorzkiej czekolady “stawia na nogi umarłego”.

 Niektórzy twierdzą, że ten smakołyk posiada też pewne własności afrodyzjaku. Faktem jest jednak, że dzięki dwuznaczności nazwy tego deseru, jest on często żartobliwym wstępem do flirtu i nadaje niewinnym początkowo spotkaniom nutkę erotyzmu.

Istnieje co najmniej kilkadziesiąt różnych przepisów na tiramisu, które we Włoszech posiada wiele regionalnych odmian. Deser ten przyjmuje najróżniejsze rozmiary i kształty, choć na ogół jest to prostokątne lub okrągłe ciastko o rozmiarach zbliżonych do polskich kremówek.

Przepis na tiramisu – krok po kroku

Składniki:
4 żółtka jaj
1 szklanki słodkiego wina
50 dkg sera maskarpone
2 szklanki mocnej kawy z ekspresu (mocno schłodzona) + 2 łyżki cukru
2 łyżki dobrego kakao
1 szklanka gęstej śmietany
1 szklanki cukru
biszkopty (tyle, aby wystarczyło na 2 warstwy)

Sposób przyrządzenia:
W żaroodpornej misce ubijamy żółtka, aż staną się puszyste.
Wlewamy wino i dodajemy cukier, mieszamy, aż masa będzie idealnie gładka.
W odpowiednio dużym rondlu doprowadzamy wodę do wrzenia, zmniejszamy ogień, umieszczamy na nim żaroodporną miskę i podgrzewając mieszamy masę, aż zgęstnieje.
Odstawiamy masę, aby ostygła.
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na „sztywno”.
W misce mieszamy ser maskarpone, aż stanie się kremowo gładki.
Dodajemy do sera masę jajeczną i dokładnie mieszamy.
Dodajemy ubitą uprzednio śmietanę i używając łyżki dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy odpowiednią blachę lub szklaną formę.
Na dnie blachy układamy warstwę moczonych w zimnej kawie biszkoptów. Moczyć należy bardzo szybko w przeciwnym razie biszkopty się rozpadną.
Kakao wsypujemy do gęstego sitka. Delikatnie posypujemy biszkopty.
Tę pierwszą warstwę smarujemy masą serowo-jajeczną i znów posypujemy kakao. Podobnie postępujemy z drugą warstwą.
Na końcu dokładnie posypujemy kakao na całą powierzchnię.
Odstawiamy tiramisu na ok. 2 godziny do lodówki i możemy podawać.

Smacznego!

Autor: Ania

Skomentuj

comments