Karnawał – czas zabawy

Karnawał inaczej zapusty, mięsopust to okres zimowych balów, maskarad i zabaw. Rozpoczyna się najczęściej w dniu Trzech Króli, a kończy w Środę Popielcową.

 
 
 
 
Nazwa pochodzi od włoskiego carnevale, a słowo to z łaciny oznaczało pożegnanie mięsa przed rozpoczynającym się Wielkim Postem.

Najbardziej znane karnawały odbywają się obecnie w Rio de Janeiro, w Wenecji, na Wyspach Kanaryjskich oraz w Niemczech. Drugim największym po karnawale w Rio de Janeiro jest Notting Hill Carnival w Londynie. Co roku w ciągu dwóch dni przyciąga ponad 1,5 mln turystów.

Oto kilka propozycji, jak wykorzystać ten magiczny czas wielkiego imprezowania:

bal maskowy, maskarada – to bal, na którym goście występują w maskach i w kostiumach. Jest to świetna zabawa i jedyna okazja, aby przebrać się za kogoś innego. Organizatorzy takiego balu zawsze oferują znakomitą zabawę w szampańskim nastroju i niezwykłej atmosferze.

party – to przyjęcie dla przyjaciół z typowo karnawałowymi przekąskami. Nie może zabraknąć mięsa i słodyczy, z których potrawy dodadzą każdemu energii podczas zabawy i tańca, a swym smakiem i wyglądem zachwycą gości.

taniec – aby tańczyć, nie musimy od razu wybierać się na bal, wystarczy dyskoteka czy nawet imprezka w domu. Taniec jest wielką frajdą dla ducha i ciała. Nawet jak nie znamy kroków, po prostu rozluźniamy ciało i swobodnie poddajemy się rytmom muzyki.

karnawał w Rio – dla tych, którzy lubią mocne, niezapomniane wrażenia polecamy najsłynniejszy karnawał świata – karnawał w Rio de Janeiro. Gorące rytmy samby, seksownie ubrane tancerki, feeria świateł i barw – każdy podda się szaleństwu tego miejsca i wydarzenia. Turysta, który pojedzie do Rio de Janeiro na karnawał, z pewnością zakocha się w tym mieście, w ludziach i w jego wyjątkowym nastroju.

Karnawał to świetny czas, aby zabawić się w barmana i przyrządzić gościom oryginalne drinki. Obowiązkowym napojem karnawału jest szampan – niekwestionowany numer 1 wśród win musujących.

A więc bawmy się, bo następny karnawał dopiero za rok!

Opracowanie: Ania

Skomentuj

comments